İdeal Annelik Yaşı- Ne Zaman Anne Olmalı

Anne olmak her kadın için mucizevi bir durumdur. Anne olmak demek kendinizden daha fazla düşündüğünüz ve bir ömür düşüneceğiniz bir varlığın sizin içinizde yavaş yavaş oluşması demektir. Günümüzde kadınların eğitim seviyesinin yükselmesi ve akabinde kariyer yaşantısı anne olma yaşının da yükselmesine sebep olmuştur. Türkiye’ de ortalama bir kadının evlilik yaşı 25-27 aralığındadır. Doğal olarak anne olma yaşı da 30’ ları bulmuştur. İdeal anne olma yaşının da 25-30 yaş aralığında olduğunu söyleyebiliriz. (ideal evlilik yaşı ve parner seçimi için linke ulaşın)

Evlilik sonrasında bazı kadınlar bebek sahibi olmak için bir hazırlık sürecinden geçerler. Evliliğe adaptasyon ve ilişkilerinin oturması için belli bir zamana ihtiyaçları vardır. Kadınlar hem kendilerini hem de eşlerini ana-baba olma süreci için hazırlarlar. Çok erken yaşlarda sahip olunan (18-20 ‘li yaşlarda) bebeklerde genellikle anne ve babanın bu hazır olma sürecine girmediklerini gözlemleriz. Bebek dünyaya geldikten sonra anne ve babalık rolleri belirlenmeye ve öğrenilmeye başlanır. Erken yaşlarda anne olmanın bir takım avantajları olduğu gibi dezavantajları da vardır. Erken yaşta anne olmanın avantajlarından bazıları; erken yaşta sağlık açısından kadının yumurtaları daha sağlıklıdır ve geç yaşta ki annelere göre düşük yapma riskleri oldukça azdır. Erken yaşta anne olan kadınlar çocuklarıyla yaşam içinde daha uzun vakit geçirebilirler. İleriye yönelik kaygıları geç yaşta anne olan kadınlara göre daha azdır. Geç yaşta anne olan kadınlar çocuklarının geleceğini göremeyecekleri, onlara yetemedikleri ya da onlarla daha az zaman geçirebilecekleri yönünde yoğun kaygı yaşayabilirler. Yaşla birlikte bir takım sağlık sorunları ya da daha çabuk yorulma, uykusuzluğa toleranssızlık, çocuğun enerjisine ve hareketliliğine yetişememe daha sık görülür. Dolayısıyla erken yaşta anne olan kadınlar daha enerjiktir, çocuğuna karşı daha toleranslıdır, daha sabırlıdır.

Erken yaşta anne olan kadınlar genelde çocuklarıyla çok fazla kuşak çatışması yaşamazlar. Özellikle çocuklarının ergenlik döneminde daha anlayışlı, daha yapıcı ve arabulucu olabilirler. Ayrıca erken yaşta anneliği yaşadıkları için tekrar anne olmak yani çocuklarına bir kardeş dünyaya getirme düşüncesine daha rahat karar verebilirler. Çünkü bir çocuğa daha yetebilecek enerjileri olabilir.

Fakat diğer taraftan erken yaşta anne olan kadın daha kadınlığını, kadın rolünü, eş rolünü fark edemeden anne olmuştur. Hayat içerisinde tecrübesiz olabilirler. Bu nedenle çocuk yetiştirirken hata yapma olasılıkları yüksektir. Hayatta yapmak istediklerini henüz gerçekleştirememiş, eşi ile olan ilişkisini tam oturtamamış, eş sorunlarını çözüme ulaştıramamışken bir bebek sahibi olduğunda maalesef sorunlar daha da büyür ve çocuk ve eşler bu durumdan olumsuz etkilenir.

Toplumumuzda bebeğin kötü giden bir evliliği kurtaracağına yönelik bir takım yanlış anlamalar vardır. Bir evlilikte bazı sorunlar varsa bebek doğduktan sonra bu sorunlar daha da büyüyecektir. Eğer sorunlar çözüme kavuşturulamayıp ilişki sonlandırılırsa erken yaşta anne olan kadın çocuğunu çok sevip, değer verse de kendi hayatının önünde bir engel gibi görebilir. Çünkü çocuğuna yönelik sorumlulukları vardır. Bireysel kimliğinin yanında anne kimliği vardır ve hayatına yön verirken mutlaka çocuğunu düşünmelidir. Yeni bir şehirde yaşamdan, yapacağı bir iş seçimine ya da yeni kuracağı ilişkiler ve eş seçimine kadar her konuyu daha derin düşünüp, çocuğunun da yararına olabilecek şekilde yapmalıdır. Bu durum da hem erken yaşta anne olan kadına hem de çocuğuna zarar verebilir.

Yani erken yaşta anne olan kişilerin hayattan neler beklediklerini, yaşama dair amaçlarını, eşi ile olan karı-kocalık ilişkisini, anne olduktan sonra karşılaşacakları zorlukları da hesaba katmaları gerekir. Tabi ki bu sadece genç yaşta bebek sahibi olacak kadınlar için değil her yaşta anne olacak kadınlar için geçerlidir. Sadece erken yaşta anne olan kadınlar için bu risk daha fazladır. Çünkü erken yaşta anne olan kadınların birçoğunun maddi özgürlüğü maalesef yoktur ve hayat içerisinde daha fazla mücadele vermek zorunda kalabilirler.

Sağlıklı bir bebek sahibi olmak ve çocuğunun geleceğini eşi ile beraber düzenleyebilmek her kadının isteğidir. Tüm anneliği tatmak isteyen, bir çocuk sahibi olmak isteyen kadınlara söyleyebileceğim en önemli şey çocuklarınızı koşulsuz sevin ve bu sevginizi mutlaka onlara gösterin. Sevgi çocuğunuza verebileceğiniz en önemli ilaçtır.

Psikolog ve Aile Danışmanı
Seval HACIM KILIÇ